02 november 2023

Nationale klimaatweek: Gratis deurbordjes

Gratis deurbord 'hoi, wij zijn OPEN maar de deur is dicht om energie te besparen’ voor winkeliers

Op initiatief van enkele centrumondernemers stelt Stichting Ondernemersfonds Heerlen gratis deurbordjes beschikbaar voor ondernemers die hun deur dicht houden om energie te besparen, maar hun klanten wel een warm welkom willen heten. De introductie valt samen met de Nationale Klimaatweek.

Weinig Heerlense winkeliers durven hun deuren te sluiten, uit angst om klanten mis te lopen. En toch zijn steeds meer ondernemers zich bewust dat het anders kan. Uit onderzoek van ondernemersvereniging INretail blijkt dat ondernemers met een gesloten winkeldeur net zoveel klanten kunnen verwelkomen als met een open deur. En met een gesloten deur kan er tot 40 procent van de energiekosten worden bespaard.

Vorig jaar voegde een tiental Heerlense binnenstadondernemers zich al samen onder de noemer van de Conscious Club en hield toen bewust hun winkels gesloten tijdens Black Friday. Samen nadenken over hoe het anders kan. Niet meer stunten met kortingsprijzen om de gunst van de klant, maar klantvriendelijk en bewuster ondernemen. En daar past ook het nieuwe deurbordje bij dat nu met steun van het Ondernemersfonds Heerlen voor alle winkeliers beschikbaar is.

"Een mooi initiatief waar ik heel erg achter sta", noemt de bloemist zijden bloemen Yvonne Huisman de actie. "Zo laat ik aan mijn klanten zien dat ik er graag voor ze ben, maar de deur niet onnodig openhoudt." Nadat ze haar nieuwe winkel recent opende, sloot ze aan bij de Conscious Club om samen het deurbordjes project te realiseren.

Ondernemersfonds Heerlen steunt projecten van ondernemers die Heerlen aantrekkelijker maken om in te ondernemen en die in samenwerking tussen ondernemers worden gerealiseerd.

"Het initiatief om deurbordjes uit te reiken aan ondernemers vind ik ontzettend goed", aldus Martin de Beer, wethouder Duurzaamheid, over de Deuren Dicht actie. "Op deze manier laten ondernemers op een uniforme manier zien dat de deur dicht is om energie te besparen. Dat wat niet verbruikt wordt hoeft ook niet betaald te worden. Naast goed voor de portemonnee is het deurbordje ook heel goed voor het klimaat, daar is iedereen blij mee.”